Påskekos til nye høyder
Vi ser at kundene våre er litt ekstra bevisst på å hva de handler når de skal kose seg i år, sier Ali og Irene Uslu. De eier og driver delikatessebutikken Bakkal i Heggedal, og kan bekrefte at handelsmønsteret har endret seg i løpet av pandemien.
– Kundene har blitt flinkere til å bruke hele åpningstiden, og kommer både rett etter åpning og rett før vi stenger igjen. En dag hadde vi en kunde som ringte og spurte når vi åpnet dagen etter. Han ville komme tidlig fordi han var engstelig for smitte på grunn av sykdom. Da åpnet vi butikken et kvarter tidligere kun for ham, og han ble veldig glad.
Forsiktige kunder
Delikatessebutikken Bakkal, med sitt utvalg som dekker alt fra påskesjokolade og te til olivenolje og tapenader, klassifiseres som en matbutikk. Dermed får de også holde åpent i denne tiden. Likevel har de satt i gang spesielle tiltak for kundene.
– Vi vet at mange er bekymret for å gå i butikker og handle om dagen, så vi både kjøre ut varer, og gjør avtale om levering utenfor butikken dersom noen ønsker det. Vi mener at alle fortjener å kose seg litt ekstra i påsken i år, enten man bare er forsiktig, eller man sitter i karantene.
Heidi Askelsen driver Grønnsletta gårdsutsalg sammen med mannen. De byr på kortreist påskepåfyll, enten du trenger mat eller strikkegarn.
Kortreiste griser og sauer
Noen som derimot ikke kan si så mye om handlemønsteret i pandemiåret i forhold til "normalåret", er ekteparet som driver Grønnsletta gårdsutsalg mellom Tofte og Holmsbu.
– Vi startet denne butikken i sommer, midt i pandemien, så vi vet jo ikke så mye om hvordan normaltilstanden vil være, smiler Heidi Akselsen.
– Butikken vår er ganske liten, og ligger i en gammel potetkjeller, så med tanke på smittevern slipper vi kun inn en husholdning om gangen når vi har åpent mellom klokken 11.00 og 14.00 i helgedagene.
I butikken selger de kjøtt fra Låvegris og Hurum Lam som har beitet på jordene på gården. Stort mer kortreist blir det ikke. De har også spekemat og hjemmelagde pølser og hamburgere, skinn og garn fra de samme sauene, honning og egg fra glade naboer, og kortreiste grillsauser og oljer, for å nevne noe.
Det er på sin plass å kose seg litt ekstra i påsken i år.
Nå er de spente på hvordan påskesalget vil bli, og håper askerbøringene vil ta turen innom. Grønnsletta gårdsutsalg har åpent helgen før påske, og gjennomhelgedagene i påsken.
Både på Bakkal og Grønnsletta bes kundene overholde butikkenes antallsbegrensninger og øvrige smittevernregler, både i og utenfor butikken.
Tekst: Aina Skoland
Foto: Vibeke Glosli